1999 depremi ile inşaat sektörümüz çok önemli bir kavramla tanıştı ;
"Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı"
Evet, bina yaparken kimsenin umursamadığı, betonarme projelerin sadece ruhsat gereksinimi olduğu için hazırlandığı bir dönemden inşaat mühendisinin neredeyse yapının herşeyi olduğunun hatırlandığı başka bir döneme geçiş yapıldı. Tabi geçiş oldu da biz mühendisler geçebildik mi?
Bu kendimizde yargılamamız gereken en önemli soru işaretlerinden biri olmalı diye düşünüyorum.
Yapılarda sağlamlığın ön plana çıktığı bu yeni dönemde kimi müteahhit firmalar tarafından, kimi Bayındırlık Bakanlığının hazırladığı yönetmelikler tarafından sağlamlaştırıcı tedbirler alınmaya başlandı. Ancak mühendisler kendilerini doğru platforma yerleştirmeyi bir türlü becerememesi yüzünden piyasada ki yerlerini diğer meslek erbablarına kaptırırken, proje üretiminde ise taleplerin gerçekçiliğini gözardı ederek traji komik projeler üretmeye başlamışlardır. Nitekim iki dönem arasında temel yapılan yanlışlardan birinin Radye Temel sistemi ile yapılan yapının çok sağlam olacağı görüşünün hakim olmasıdır. Hatta kaya zemin üzerinde bile!!! Evet, günümüzde radye temel müteahhit firmalar tarafından sağlamlığı temsil ettiği için, mühendisler tarafından da kolay hesaplandığı ve proje aşamasında düşük emek gerektirdiği için tercih edilir hale gelmiştir. Ancak mühendisliğin özünde sağlamlık ve ekonominin birlikte bir bütünün parçaları olduğunu hatırlayarak, ülkenin değerlerini sırf kolay hesaplama ve görsel ticari kaygılar için harcamamak gerektiği, bir çok yapının aslında Sürekli Temel sistemi ile %40-50 aralığında daha ekonomik bir şekilde temel sisteminin oluşturulabileceği gerçeğini ortaya koymamız gerekmektedir. Şu gerçeği unutmayalım ki yaşadığımız depremlerde yapılarımızın belki %95'i temel sistemi seçimi dışında sebeblerden dolayı yıkılmıştır. Temel sistemi sebebi ile yıkılan yapılar ise genellikle zemin sıvılaşmasının değerlendirilmemesi ve buna göre iyileştirme tedbirlerinin alınmamasından dolayı yıkılmıştır.
Peki her yapının projesinde hangi mühendis radye temel tercih eder?
mühendisler radye temel tercih ederler. Tabi bazen gerçekten zemin koşulları, imalat sürecindeki zaman sınırlılığı, yapının aplikasyonunda ki zorluklar gibi sebebler bizi radye temel uygulamasına zorluyor. Ya diğer zamanlar?
Yazımızın başlığı konuyu özetliyor ; RADYE TEMEL İLE TRİBÜNLERE OYNAMAK